lauantai 9. heinäkuuta 2011

Projekti nimeltä turvakaukalo

Tulipahan taas juoksutettua asiantuntijoita ja liikkeen henkilökuntaa, mutta kannatti. Kotona seisoo nyt upouusi limevihreä ZeroFix turvakaukalo, joka on todistetusti turvallinen.

Olimme vihdoin ja viimein päätyneet liikehtimään turvakaukalon osalta johonkin suuntaan. Olin jo varanut keväällä Mannerheiminlastensuojeluliitolta kaukalon syksyksi vuokralle, sillä uutta emme aikoneet missään vaiheessa hankkia. Nyt, kun vanhempainvaistot alkoivat herätä, eritoten isännällä, alkoi hurja googlaus. Mikä olikaan varaamani kaukalon turvaluokitus?

Kaukalo (en muista enää mikä nimi) ei ollut saanut Autoliiton testeissä parhainta mahdollista, mikä sai pohtimaan toisenlaisen kaukalon hankintaa. Isäntä totesi, että kauheinta olisi, jos kolaritilanteessa vauvalle tapahtuisi jotain, mikä johtuu huonosta kaukalovalinnasta. Hormoniäitihän tästä riemastui ja viritteli kauhuskenaariot esille. MLL:n halpavuokrainen kaukalo siis hylättiin ja uutta piti etsiä.

Kriteerit kasvoivat samalla huolestuneiden vanhempien kohkatessa. Turvallisuutta piti olla. Lisäksi tutut suosittelivat, että kaukalo olisi mahdollisimman kevyt ja isofixkiinnitteinen, kankaat helposti irroitettavissa ja puklun kestävät. Näiden lisäksi olisi kuulemma ehdottoman suositeltavaa, että kaukalossa olisi erillinen jalusta, vyö ja isofix kiinnitykset, joilla se kiinnitetään auton penkille. Siitä vaan kaukalo kainaloon ja menoksi, ilman vöiden kanssa sotkemista. Näppärää ja ilmeisesti joka nykyvanhemman unelma ja pakkohankinta. Siispä sellainen.

Mikä tahansa kaukalo ei myöskään käy, vaan kunnon nykyvanhus tallustaa lastentervikeliikkeeseen Autoliiton suositusten kanssa. Joku Römer tai Maxicosi sen pitää olla. Uutena tällaisen kaukalon hinta on jalustoineen lähemmäs 400 euroa. Auts. Sukulaiskortit on jo aiemmissa hankinnoissa käytetty eikä synttäreitä ole lähimaillakaan, jotta rahallista avustusta heruisi. Hinta katto olisi mielellään puolet tuosta summasta.

Siispä huuto.nettiin. Käytettynä kaukalojalustayhdistelmä maksaa 150. Mutta että onko se kolaroitu, voi herran jumala. En tiedä. Luotetaanko myyjään vai ei? Yhtäkkiä kaikki myytävät kaukalot netissä vaikuttavat potentiaalisilta kolarikaukaloita. Aika paljon vauvallisia kolareita sattunut Suomessa näin huolestuneen vanhemman silmin...

Mitä seuraavaksi? No sukulaiset ja kaveritkin taas kehiin, kenellä on pieniä lapsia? Löytyykö keneltäkään tuoretta kaukaloa joka täyttää kriteerit? Maxicoseja vilisee ympärillämme, mutta kaikki kaukalot ovat toistaiseksi perheillä käytössä. Adoptio ei siis onnistu.

Päädyimme takaisin lastentarvikeliikkeeseen, jossa oli tarjouksessa joku ihmeen ZeroFix -kaukalo jalustoineen. Kaikki näytti hyvältä päällepäin (näin netistä itseoppineen kaukaloasiantuntijan silmin), mutta ongelmaksi muodostui hinta, joka oli miellyttävät 99 euroa. Epäilyt heräsivät tietenkin heti. Tässä on jotakn mätää. Halpa ei voi olla hyvä, eikä turvallinen. Niinpä myyjän iloksi aloitimme kahden päivän piinaamisen, mihin sisältyi massiivinen märä googlausta, autoliitolle soittelua ja myyjän kovistelua. Mikä on turvaluokitus, entä onnistuminen turvatestissä, mitkä ovat suositukset jne jne.

Kyseinen kaukalo herätti lisäksi roimasti kummastusta, sillä netissä kaukalosta ei löytynyt mitään, ei suomeksi eikä maailmankielillä. Ainoa joka kaukalon turvallisuudesta vakuutteli ja kehui oli myyjä. Epäilyttävää. Kunnon kuluttaja ei usko, jos ei google näin myös sano.

Tonkiminen kuitenkin jatkui. Soittorumban jälkeen kävi ilmi, että Zerofix kaukalo on Lastentarvikeliikkeen itsensä maahantuoma, siksi siitä ei ole tietoa netissä. Kaukalo täyttää Suomessa turvallisuusmääräykset hyvässä luokassa, autoliiton testeihin se ei ole vielä ilmeisesti vain päässyt. Lisäksi kaukalon ja kiinnitysalustan runko paljastui samaksi, kuin loistotulokset Suomessa ja Saksassa saanut Brio Primo. Ovaat siis samalta tehtaalta lähtöisin. Päälimateriaaleissa on tosin säästelty, mutta onko sillä niin väliä.

Käytännössä siis ZeroFix osoittautui brändiriisutuksi pirkkaBrioksi.

Bingo, täydellinen hintalaatu -suhde bongattu!

Nyt meilläkin on kaikki kriteerimme, ja osan muidenkin, täyttävä vauvakaukalo ja vieläpä auton väriin sopiva... Puuh, mikä homma!

vko 34

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti