tiistai 21. kesäkuuta 2011

Työminän alasajo


Työminän alasajo on alkanut. Tänään on viimeinen työpäiväni. Tästä alkavat ensin kesäloman kolme ja puoli ihanaa viikkoa ja siitä suoraan mammis, kuten pomoni äitiyslomaani kutsuu.

Menipä aika nopeasti. 

Juuri kun nykyisessä työpaikassa olostani tulee vuosi täyteen, jään lomalle. Vuoden mittaiselle, ellei ylikin. Tuntuu kummalliselta luopua työminästä niin pitkäksi aikaa. Ja itseasiassa siitä projektistakin, minkä parissa työskentelen. Uusi työntekijä on siihen perehdytetty ja mieli on levollinen. 

Huomasin kuitenkin salakavalasti pöytääni siivotessa pakkaavani isohkon pinon erinäisiä artikkeleita mukaan. Siis kotiin luettavaksi, lomalla, ihan varmuuden vuoksi. Hamstrasin myös kaikki koneellani olevat tiedostot tikulle mukaan, ihan vain varmuuden vuoksi sekä pyysin osastonjohtajaa jatkamaan työsähköpostini voimassaoloaikaa äitiyslomani ajan. Lisäksi olen eroahdistuksissani mennyt lupailemaan, että teen heinäkuussa valmiiksi katsausartikkelia. Kesken mammista. Siis jos aivoni toimivat, jos pystyn keskittymään, jos en silitä ja viikkaa vauvan vaatteita koko heinäkuuta kaappiin.

Työminän alasajo on vaikeaa.

Työminästä pitäisi ensin orientoitua lomaminäksi, mikä sinänsä jo itsessään on haaste. Lomaminä kuitenkin astuu kehiin aika nopeasti, viimeistään ensimmäisen lomaviikon jälkeen. Ongelma onkin tämän jälkeen tuleva aika, siis se varsinainen äitiysloma. Mitä sitten teen? Silloin isäntä on jo töissä ja jään yksin päivittäin kotiin, jossa mökkihöperyys yllättää.

Mammaloman välitila ennen tulokkaan syntymää on suuri mysteeri. Uskon, että syntymän jälkeen tekemistä riittää, eikä ajankulua ehdi pohtia, mutta kuukausi ennen sitä on aivan tyhjä. Kalenteriin en uskalla oikein merkitä mitään, kenellekään en uskalla luvata mitään, sillä eihän sitä koskaan tiedä mikä on lopullinen d-day tai oma jaksaminen viimeisenä kuukautena. Luulenkin, että lopua kohden mennään ensin viikko, sitten päivä kerrallaan. Lopulta tunti kerrallaan, jolloin odotellaan jo lähtöä kättärille.

Jotta siirtymä ei olisi liian suuri, otan ensin tutun lomalaisen roolin, josta tarkoitus on liukua pikkuhiljaa äitiyslomalaiseksi. Jään siis tänään vuosilomalle, jonka merkitsen sähköpostin out of office toiminnon viestiksi. Muokkaan sitä sitten hieman myöhemmin, kun siltä tuntuu, seuraavanlaiseksi:

"Kiitos yhteydenotostasi. Olen äitiyslomalla alkaen 18.7.2011, työasioissa otathan yhteyttä sijaiseeni."

vko 32

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti