tiistai 18. helmikuuta 2014

Kaiketon ruokavalio

Meidän numero kakkonen on ollut omituinen vauva. Se on alusta asti puklannut 24/7. Se ykää koko ajan niin, että pelkään sen tukehtuvan. Lisäksi se nukkuu kutakuinkin vain vartin pätkiä, ei siis tietoakaan pitkistä päikkäreistä. Tämä johtuu ykäilystä ja mahakivuista. Se ei myöskään mene illalla nukkumaan vaan huutaa ja huutaa klo 20-23. Ainot asennot mihin sen saa tainnutettua yö unille on joko pystyssä sylissä tai mahalleen patjalla.

Viiden viikon kohdalla aloin haistaa palaneen käryä. Ei tämä voi olla normi vauvan meinikiä. Kotityöt vain seisovat paikoillaan, kun kanniskelen itkuista ipanaa pitkin kämppää yrjöjälkiä siivoillen.

Kun lopulta pyllyn vataamisesta kipeytyi kyynerpääkin, päätin toimia ja ottaa ystävänneuvosta vaarin. Maidot ja viljat lensivät ruokavaliosta pois. Viikon jälkeen huomasin, että puklaukset olivat vähentyneet ja mahakivut miltei kadonneet. Nukkumaanmeno oli edelleen helvettiä, mutta suunta silti lupaava.

Päätin jatkaa tätä ihmiskoetta. Mitään ohjeita mistään ole saanut enkä siunausta neuvolasta, mutta pieni äitivaisto olkapäällä kehottaa jatkamaan. Edes kuukauden päivät. Katsotaan mitä sitten olen mieltä.

Nyt kuitenkin olen tilanteessa, missä mikään ruoka ei saa sisältää maitoa eikä mitään viljaa. Tämä on johtanut siihen, että olen täysin kädetön keittiössä. Yhtäkkiä kaikki tutut ruuat näyttävät vaarallisilta. Sympaattinen MissäÄx pussikin osoiitautui hasardiksi, kun sisälsi yllärinä vehnää, jonka huomasin vasta puolikkaan pussin jälkeen. Ja siitä että muksu huusi kuin pieni eläin.

Kaikki herkut ovat siis pannassa, kahvinautinto on pilattu ikuisesti soijamaidolla ja kilot tippuvat. Nälkä (ja herkkuhimo) on nykyään jatkuva kaveri.

Yhtäkkiä myös ruokakauppa näyttää täysin vieraalta. Sallitun ruuan tai aineksen saati herkun etsimiseen kuluu minuutteja ja kauppareissut venyvät. Näin täysin epäallergisena ihmisenä on vallan omituista, että valikoimasta voi käyttää enää 0.1 prosenttia. On vaikea tottua ajatukseen, että olen rajallinen, ruokaongelmainen.

Rajallisuutta ei yhtään helpota kaupan pakkausmerkintöjen jäätävä rajallisuus. Kun nakkipaketissa lukee laktoositon ja gluteiiniton, eikä tuoteseloste sisällä kuitenkaan sanaa maito, onko siinä sitä silti jossain? Miksei pakkauksessa lue sitten selkeästi myös että maidoton?

Ja mikä pahinta, kukaan ei halua kylään kaiketonta ruokavaliota. Mitä sillekin tarjoaisi?
Vink vink, tofujäde, aakkosnamit ja mantelimaito kahvin kanssa... =0)
12 kommenttia:

 1. Jos huvittaa kokeilla jotain "uskomusjuttuja", niin olen kuullut hyvää vauvojen osteopatiasta (mitä on tarjolla pääkaupunkiseudulla, ettekö te jossain siellä päin mahda asustella?). Synnytyksen aikana vauvalle saattaa tulla jotain lukkoja, jotka vaikuttavat kokonaisvaltaisesti ja saattavat ilmeisesti aiheuttaa myös yleistä kipuilua. En oikeasti tiedä aiheesta juurikaan vauvojen suhteen, mutta koska koirani ovat hyötyneet erittäin paljon sisäelinten hoidosta (tai jotain sinne päin...) osteopatian yhteydessä, niin olen vakuuttunut että jos toinen lapsi joskus osoittautuisi itkuiseksi veisin senkin osteopaatille. Joka tapauksessa tsemppiä kantajalle ja kannettavalle, toivottavasti helpottaa vielä enemmän ja hyvä kun ruokavalio on auttanut vauvaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, olen kuullut pelkkää positiivista sekä osteopatiasta, että vyöhyketerapiasta. Harkinnassa on ilmoittautuminen vauvojen vyöhyketerapiakurssille huhtikuussa. Saisi sitten ihan itse oppia aiheesta. Mutta kurssi on vasta huhtikuussa... piiiitkä matka

   Poista
 2. Meillä esikoinen oli/on maitoallergikko. Ja, jotta asetelma ei olisi suinkaan haastava ensimmäiseksi lapseksi niin hänellä on myös refluksi. Meillä alku oli yhtä HELVETTIÄ. Alpron jogurtit, vaahtokarkit ja kana. Puoli vuotta niistä koostuivat meikäläisen eväät, kunnes tajusin, että onko sitä lasta helvetti pakko imettää. Nälkäisenä kun on tällaisen herkkuperseen vaikea elää. Nyt odotamme pikkuveljeä saapuvaksi toukokuun paikkeilla ja voin kyllä todeta, että no thanks nälkää enää tänne. Se väsymys on kahden pienen kanssa varmasti ihan tarpeeksi, että itse enää jaksaisin alkaa siinä sivussa diettailemaan. Jos kyse on maitoallergiasta teidän kohdalla, (niinkuin näyttäisi olevan) niin maitoaltistukseen vaan, jotta saatte erikoiskorvikkeen helpoittamaan pienen vaivoja. Toki jos jaksat olla syömättä niin mahtava homma! Ps. kiva blogi =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaahtokarkit, mahtavaa!

   Osuit asian ytimeen kommentissasi. olen todellakin samaa mieltä, ettei imetys ja sen lopettaminen ole tai sen ei pitäisi olla maailman loppu. Perheen hyvinvointi lähtee äidistä, ja jos äiti ei jaksa ei kukaan jaksa. Siispä suklaata äideille ja imetys kyseenalaistettakoon.

   Tietenkin hieman taistelutahtoa soisi olla, ettei heti luovuta, mutta tämä on veteen piirretty viiva ja kunkin henkilökohtainen valinta!. Olen huomannut näin kahden mukulan jälkeen,että sitä jaksamista ja kärsivällisyyttä yllättäen löytyykin jostain. Kuukauden parin diettikokeilu ei tunnu niin murskaavalta, kuin se olisi ekan kanssa tuntunut. Ainakin itse olin ekalla kierroksella todella kärkäs, nyt suorastaan lehmänhermoinen... toistaiseksi...

   ps. olethan tietoinen vallan mainiosta blogista nimeltä hei meillä valvotaan , siellä on refluksikipuilua ja taitavaa sanailua, toivotaan kuitenkin ettei perheeseenne satu toistamiseen pahaa refluksia!

   http://heimeillavalvotaan.blogspot.fi/

   Poista
  2. Kiitos vinkistä, täytyypä käydä kurkkaamassa tuota blogia.

   Näinhän se on, että aina jostain tulee piuhaa lisää venyä tilanteessa kuin tilanteessa.
   Kauhunsekaisin tuntein odotan mitä tuleman pitää tämän uuden tulokkaan kanssa.
   Toisaalta, ehkä osaan ottaa kaiken muun jo hieman lunkimmin.
   Ja tuota mainitsemaasi kärsivällisyyttä tänne kourallinen kiitos!

   Poista
  3. Lähetän matkahuollon kautta asap!!

   Poista
 3. Suosittelen Lapsen tähden -osteopatiaklinikkaa, jossa kävimme kuopuksen kanssa. Vaivoihin oli selvästi apua ja vauva nautti hoitosessiosta.

  Olemme käyneet myös Organic Spirit -vyöhyketerapiapaikassa, sekä hoidossa että vauvahierontakurssilla Suosittelen sitäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! tiedustelenpa vielä, että minkä ikäisen mukulan kanssa kävit hoidossa? toi on vasta 7vko...

   Poista
  2. Kahdeksanviikkoinen oli ekalla käynnillä. Ajan saa yleensä parin viikon päähän.

   Poista
 4. Älä näe nälkää! googleta Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen sivut ja sieltäpä löytyy vinkkejä maidottomiin ja munattomiin ruokiin t. äiti, jonka lapsella on munaton, maidoton ja gluteeniton ja aika moni muukin -ton -ton ruokavalio ja aikoinaan imetysdieetilläkin sai olla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks, googl onkin viuhunut tiuhaan ja nyt alkaa kauppakin näyttämään tutummalta. Pitää vain raahautua tarpeeksi isoon markettiin niin johan löytyy! Mutta ei edelleenkään herkkuja, ne ovat kortilla....

   Poista