keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Maaginen kirja


Ystävä auttaa

Saimme, tai siis 2 v synttärisankari sai, ihanalta päivähoitotädiltään synttärilahjaksi Axcel Schefflerin luoman Pete ja Pulmu (alkup. Pip and Posy) nimisen lastenkirjan Ystävä auttaa.

Kirja osoittautui aivan maagiseksi. Suorastaan lastenkirjojen ideaalitapaukseksi. Ollessamme esimerkiksi reissussa, sitä ja vain ja ainoastaa sitä piti lukea yötä päivää. Mieluiten kolmesta seitsemään kertaan per päivä.

Ystävä auttaa -kirjassa Pete kani taiteilee hienolla potkulaudalla, kunnes Pulmu (hiiri/rotta, who knows?) saapuu paikalle ja nappaa potkulaudan Peten kädestä. Tästä seuraa Petelle harmi, mutta eipä siinä kaikki. Pulmu pannuttaa potkulaudalla ja polveen tulee pipi. Pulmulta pääsee itku. Lopulta Pete juoksee paikalle auttamaan ja laastaroi Pulmun polven. Sitten halataan ja ollaan taas ystäviä.

Simple as that, mutta jostain syystä mikään muu kirja ei koskaan ole ollut yhtä tunteita herättävä. Muksumme jaksoi päivästä toiseen selata sivuja etu ja takaperin, pohtia ensin Petelle tullutta harmia, sitten Pulmun pipiä polvessa, lopulta sitä, kuinka pitää halata jos harmi tulee.

Kirjailija on onnistunut tavoittamaan ikäisemme mukulan tajunnan ja arjen haasteet hämmästyttävän hyvin. Aihe on kuin kuuma peruna tuon ikäiselle. Juoni on tarpeeksi yksinkertainen lapselle ja toisaalta aikuiselle tarpeeksi mielenkiintoinen, jotta sitä jaksaa jauhaa päivästä toiseen. Kirjan sivuilal on myös paljon muuta äksöniä, jos tutun tarinan sepostsaminen sadatta kertaa alkaa puuduttaa.

Lisäksi kirjassa ei sorruta liian pitkiin sivukohtaisiin teksteihin, vaan kirjailija on ymmärtänyt, että joskus vain yksi vahva lause per sivu riittää.

Myös kuvitus toimii. Kirjassa on mm.useita sivuja hidastuskuvia siitä, kuinka Pulmu mätkähtää mahalleen ja polveen tulee pipi. Itse tuumasin aluksi että mitä hittoa kirjan sivuja tuhlataan tälläiseen kaatumisella mässäilyyn. Muksun silmin juuri ne kohdat olivat kuitenkin parasta. Ymmärrys hitaasti kuvitetusta tapahtumaketjusta ehtii rauhassa mennä selkäytimeen asti. Ja takaisin.

Petestä ja Pulmusta nähtiin Kanadassa untakin. Ja Peteä kutsuttiin paikalle kun omaan jalkaan tuli pipi tai muuten vain harmi. Nyt kirjaa esiteltiin riemulla tutuille tarhakavereille ja kuulemma kaikki ovat siihen nyt koukussa.

Sarjaan kuuluu muitakin teoksia. Joulupukin konttiimme sujahtaa näillä näkymin Pete ja Pulmu ratkomassa Ison Ilmapallon poksahtamisesta aiheutuaa harmia sekä kaverukset ihmettelemässä sitä pitääkö Mörköleikkejä pelätä.

Parasta tässä on se, että hinta pyörii 10-15 euron pinnassa ja näitä saa jopa Prismoista!

(Ja mä en saa tästä hehkutuksesta mitään mainospalkkiota, tämä tulee suoraan sydämestä.)


2 kommenttia:

  1. Sama kokemus myös meidän tyttärellä. Pete ja Pulmu on loistokirja! Lieveilmiönä tosin laastarien kulutus kasvoi myös, koska lapsi halusi itsekin laastarin. Ensimmäisellä kerralla feikkilaastarin laittaminen oli jotenkin söpöä, mutten arvannutkaan, että tulin antaneeksi pikkusormeni paholaiselle. Sitten niitä laastareita piti saada lisää. Ja lisää. Ja lisää... P.S. Pete ja Pulmu, iso ilmapallo on myös mahtava. Tunnelma on sama ja muutamat lausahdukset "Voi sentään!" ja "Jippii" toistuvat siinäkin.

    VastaaPoista
  2. Tuo ilmapallo lähti juurikin pukinkonttiin, pakettia odotellessa...

    VastaaPoista