maanantai 25. marraskuuta 2013

Eläimiä, ruokaa ja käsitöitä


Terveiset Elma-messuilta. Tai itseasiassa saman katon alla olivat Elma-, Kädentaito-, Menopeli-, Lemmikki- ja Outlet -messut. Eli aika paljon nähtävää. Kyseiset messut ovat ehdottomasti lempimessuni (heti viini -messujen jäkeen, joihin en ole sattuneista syistä päässyt viimeiseen pariin vuoteen).

Elma on ollut oman lapsuuteni yksi kohokohdista. Eikä suinkaan niiden elukoiden takia, vaan puhtaasti hunajanekkujen takia. Nämä messuthan koostuvat niin maatilan elukka -näyttelystä, kuin ruokapuolestakin, jolla esitellään maatilan herkkuja. 

Kun minä olin nuori (ja jatkan sinnikkäästi olemista edelleen) olivat juuri nämä messut ainoa paikka mistä sai silloin nekkuja ja eukalyptys hunajaa. Nyttemmin nämä ovat tuotteistuneet ja päätyneet Stokkan tiskeille asti, joten Elma- messut ovat hetken olleet vailla tarkoitusta.

Kunnes raahauduime sinne koko perhe sunnuntaina ja löysin messujen ydinajatuksen uudelleen. Vietimme  nimittäin messuilla ruhtinaalliset neljä tuntia! Ensin katselimme läpi kaikki elukat tipuista hevosiin. Näimme aivan v a l t a v i a kalkkunoita ja ymmärsimme vihdoin miksi Kanadassa kaikki uunit olivat massiivisia. Opimme mitä eroa on laamalla ja aplakalla (toinen on ehkä karvaisempi kuin toinen?) ja taputtelimme loputtomiin lehmiä, aaseja vuohia ja mitä lie lampaita. Lemmikkimessujen puolella taputtelu jatkui kohdatessamme pupuja, megapupuja ja vielä isompia pupuja, pari kissanretaletta ja koiria.

Tästä siirryttiin Elman ruokapuolelle, jossa meitä odotti jokaikisellä tiskillä maistiaisia. Oli hunajaa, ruisleipäsiä, puuroja, juguja, pipareita, glögejä ja vaikka mitä nälän vievää herkkua. Näiden lisäksi törmäsimme Möttösiin, Vatruskoihin ja vaikka mihin minkä oikeinkirjoituksesta ei ole takuita.

Tässä vaiheessa mukula väsähti ja painui rattaisiin unille. Aikuisten matka makumaassa jatkui edelleen läpi ruokapuolen päätyen käsityömessujen ihanan juoluhenkisten standien ja neuletöiden läpi viimeiselle kohteelle eli outlet puolelle. Viimeksi mainittu oli pienoinen pettymys, mutta toisaalta rahkeita ei olisi enää riittänyt mihinkään outlet -taivaaseen.

Koko reissulta ostoskassiin päätyi mustikka- ja tyrnijauhetta, möttösiä, eri makuista hunajaa purkeittain, hunajakennoja, joulukorttimateriaaleja, nahkahanskat, pokkarikirjoja, koiran joululahja ja en enää muista edes mitä muuta. Keikan kruunasi kotipuolessa hunajavahasta askarrellut kotikutoiset kynttilät. Osa pukinkonttiin, osa omaksi iloksi.

Summa summarun vihdoinkin messut, joissa oli jokaiselle jotakin. Paitsi niitä nekkuja... mur.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti