sunnuntai 4. syyskuuta 2011

you´ve been a bad bad tidi

Kotimme pursuaa maito- ja imetysoppaita, vauvaopasta, lastenkasvatuskirjaa ja ties mitä neuvoa-antavaa kirjasta. Oli opas tuttelin tukema tai synnytyssairaalan puolueeton Vauvamatkalla opas, on sisältö aina sama; imetys on jees, kokeile edes. Moderneimmat oppaista ohjeistavat onneksi kuitenkin, että jos tämä ei suju, voi pulloruokintaan vaihtaa ilman huonoa omatuntoa. Ei se lapsi siihen kuole.

Meillä ollaan vielä vaiheessa täysimetys, mutta varsin ongelmallisessa sellaisessa. Pulloruokinta siintää onnen auvoisena viheriönä aidan toisella puolen. Jaksaminen meinaa loppua, sillä little miss sunshinestä on tullut little miss tidirage.

Imetys ei ota onnistuakseen, sillä maitoa tursuaa liikaa ja liian kovaa. Tästä seuraa vauvan hillitön tidirage. Se puree riehuu, kiljuu, kynsii, hakkaa ja komentaa rintaa. Alistusyritykset ovat koomisia, paitsi yöaikaan, jolloin raivo kasvaa eksponentiaalisesti.

Pienelle raasulle tulee myös tukehtumisreaktioita, hillitöntä oksentelua (ei siis puklaus vaan huutolaatta) ja mielettömiä mahavaivoja. Ja näistä seuraa siis kausaalisuhteen mukaisesti unettomuutta vanhemmille. ZZzZzzzZZ..

Puhumattakaan niistä ongelmista, jotka koskevat itse äitiä, joka omistaa vuotavat maitokoneet. Maitoa lentää heti, kun liivisuojus ei ole paikoillaan. Varsinkin yöaikaan ovat kaikki peitot ja yöpuvut maidossa jos ei pidä liivejä ja haudo rintavarustustaan kosteissa suojissa (mikä tietenkin on ehdottoman kielletty). Aamulla ne haisevat pilaantuneelle piimälle ja pyykkikaaos on valmis.

Mitkään oppaista eivät tähän pulmaan auta. Oppaissa mainitaan kyllä runsas maidon tulo, mutta ohjeena on pumptaa ylimääräiset pois. Lisävirkkeessä kuitenkin todetaan, että liika pumppaaminen ei sovi liikamaitoisille. Se siitä siis. Tiheät imetyksetkin kuulemma auttavat, mutta eikö se ole sama asia kuin pumppaus? Lisäksi neuvotaan imettämään vastamäkeen, mutta kukaan ei avaa kyseistä termiä! Prkl, hemmetin hyviä neuvoja!!

Netistä löytää tietoa suihkutissisyydestä, mutta ei sekään oikein johda mihinkään. Ainut konkreettinen vinkki on että suihkuavan rintavarustuksen saa kuriin nipistämällä. Toimii, mutta vain muutaman sekunnin. Juuri sen ajan, että ehtii juosta lasta jalasta roikuttaen lähimmän liivisuojuksen luo (koska edellinen hukkui syötön aikana jonnekin).

Ongelman ratkomisessa onkin täytynyt olla omatoiminen. Oman kekseliäisyyden ja puskaradion aktiivisen hyödyntämisen jälkeen olen löytänyt imukykyiset liivisuojat, maidonkerääjän ja väliröyhtäytykset. Myös neuvolatäti kantoi kortensa kekoon ja avasi mitä vastamäkeen imetys oikein tarkkoitaa: mahalleen imetystä. Käyttöön otettiin hänen suosituksestaan myös cuplaton, jolla vatsavaivat ovat ehkä vähän pienentyneet.

Nyt tilanne on siis jo hieman rauhoittunut. Sänky ja äiti eivät enää haise piimälle ja baby ei ole välittömässä tukehtumisvaarassa ja on jopa nukkunut viimeisimmän yön suht hyvin. Ehkä maitosuihkusta ja tissiraivosta on saatu pieni niskalenkki?

2 kommenttia:

  1. Mä tulen nyt ihan puskista huutelemaan, että I feel you! Itsellänikin maitoa suihkusi varsinkin imetyksen alkuvaiheessa niin, että heikompaa hirvitti. Olin asiasta ehkä vielä yllättyneempi siksi, ettei rintavarustukseni noin koon puolesta ole kovin kummoinen..

    Mutta asiaan, yritän antaa joitain vinkkejä maitotulvaan. Mä pidin alussa aina maidonkerääjää siinä "vapaassa" rinnassa imetyksen aikana - liivinsuojahan oli siinä tilanteessa yksi iso märkä vitsi. "Kääk, tuo se kerääjä!" oli aika yleinen huuto miehelle noina aikoina. Öisin tungin rintsikat tai imetystopin täyteen froteepyyhkeitä tai joskus jopa lapsen kestovaippojen imuja (ällöä mutta toimivaa?), mutta aika monta kertaa kyllä heräsin maitolammikosta ja vaihdoin paitaa keskellä yötä.. Liivinsuojissa mun suosikiksi tuli bambuimun sisältävät, joissa oli pul-kangasta eli sellaista kosteussuojakangasta päällä. Ihmettelin aina äitejä, jotka imetti ilman EDES sitä liivinsuojaa toisella rinnalla, mulla olisi ollut paita märkänä sekunnissa :D

    Pumppaamisessa kannattaa tosiaan säilyttää kauhun tasapaino, koska maidon heruttaminen tietysti lisää sen tuotantoa. Jonkun legendan mukaan 40ml per pumppaus olisi "turvallinen" määrä, sitä enempää ei siis ehkä kannata kerralla pumpata. (Voi olla hankalaa, jos parilla pumpunvedolla saa desin täyteen muutamassa sekunnissa..)

    Nämä saattaa olla tuttuja juttuja, mutta sanonpa silti.. Kun vauva on heruttanut maitoa hetken, voi imetyksen hetkeksi pysäyttää (meidän poika aina automaattisesti irrotti tällöin otteen hetkeksi) ja päästää pahimman maitosuihkun vaikka harsoon tms. Näin maito ei suihkua pienen suuhun niin kovalla paineella. Voit myös kokeilla imettää aina pari kertaa peräkkäin samasta rinnasta, näin ehkä maidontulo vähän hilliintyy. Kotikalja ja oikeakin olut lisää maidontuotantoa, joten niitä kantsii vältellä ;) Ihan tukalaan oloon ja tukkoisiksi rintoja ei tietty kannata päästää, ettei tule tulehduksia.

    Omalla kohdallani tulvameininki ainakin helpotti ajan kuluessa, muutamassa kuukaudessa maidontulo tasaantui kysyntää vastaavaksi eikä sitä alkuviikkojen älytöntä meininkiä kauaa jatkunut. Mutta rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että imetyksen lopettamisen (poika tuolloin 1v1kk) jälkeen ehkä parasta oli se, että sain nukkua ilman mitään varaharsoja, liivinsuojia tai ylipäänsä imetysvarusteita! Imetys oli kuitenkin niiiin helppoa, mukavaa ja tietysti tärkeää, että jälkikäteen oon vain ylpeä mun meijerituotannosta :)

    Toivottavasti tästä oli apua, tsemppiä imetykseen! Koita ajatella että sulla on käsissäsi tavallaan positiivinen ongelma! :) (Maitoahan voi myös luovuttaa sairaaloille, jos siltä tuntuu.)

    VastaaPoista
  2. Ihanaa, että joku komppaa tätä pulmaa! Heräsin taas tänä aamuna peitto maidossa kun liivinsuojat olivat ottaneet hatkat yön aikana. Puuh.

    VastaaPoista